

Asia-Pacific Forum on Low-Carbon Technology 2018

Sharing Low-Carbon Technology for a Blue and Beautiful Sky

24-26 October 2018

Changsha, Hunan Province, People's Republic of China

I. Background

On 22 September 2015, a Memorandum of Understanding (MOU) was signed by ADB and the Hunan Development and Reform Commission (Hunan DRC) in Changsha, Hunan, PRC, with the aim to promote the effective deployment and development of climate technology. Since the MOU signing, ADB and the Government of Hunan have co-hosted two successful Forums: the 2016Asia-Pacific Summit on Low Carbon Technology during 19-21 October 2016, and the 2017 Asia-Pacific Forum on Low Carbon Technology during 29-30 November 2017. The Forum showcases global, regional, and country success stories and experience in promoting the development of, and investment in, low-carbon technologies (LCTs) and boosts both North-South and South-South technology transfer.

Hunan Province has a GDP of US\$480 Billion (2016) and a projected growth rate of 7% in 2019. To put this in perspective, Hunan Province's GDP is more than Thailand. Hunan Province is a powerhouse in the area of internet-of-things (IOT) with many other large Companies looking to internationalize.

II. Purpose of the Forum

ADB and the Government of Hunan are once again co-hosting the 2018 Asia-Pacific Forum on Low Carbon Technology during 24-26 October 2018. With the theme, "Sharing Low-Carbon Technology for a Blue and Beautiful Sky", the main purpose of the Forum is to support and promote substantive cooperation in low-carbon city development and high-technology investment, while encouraging deep discussion among participants through parallel sessions, bilateral meetings, and technology roadshows.

Hosts

Government of Hunan Province Asian Development Bank

Partners

KfW Development Bank (KfW) (Germany)
Energy Foundation China (EFC) (USA)
GIZ (Germany)
ICLEI - Local Governments for Sustainability (ICLEI)

12Sep/pub

The Institute for Sustainable Communities (ISC) (USA)

The Administrative Centre for China's Agenda 21 (ACCA21) (PRC)

Alliance of Carbon Emissions Trading (ACET-CECA) (PRC)

Hunan International LCT Exchange Center (PRC)

Building Energy Research Center, Tsinghua University (PRC)

China-ASEAN Innovation Center (PRC)

Green Development League of National Economic & Technological Development Zone (NETDZs) (PRC)

Organizers

Hunan Innovative Low Carbon Center (HILCC)

Climate Technology Finance Center (CTFC), Asian Development Bank

Asia-Pacific Forum on Low-Carbon Technology 2018

Sharing Low-Carbon Technology for a Blue and Beautiful Sky

24-26 October 2018

Changsha, Hunan Province, People's Republic of China

Agenda

	DAY 1-24 OCTOBER, WEDNESDAY
8:00 ~ 9:00 (60 minutes)	Registration
9:00 ~ 11:00	Opening Plenary
(120 minutes)	Chair: (TBC)
	Part 1: Welcome Remarks (30 minutes)
	Representative from Hunan Province (PRC)
	Representative from Asian Development Bank
	 Representative from Ministry of Finance (PRC)
	 Representative from Ministry of Ecology and Environment(PRC)
	Part 2: Keynote Speeches (60 minutes)
	Charlotte Roule, Chief Executive Officer, ENGIE China (confirmed)
	National Keynote Speaker
	Technical Keynote Speaker
	Part 3: Special Events (30 minutes)
	Signing Ceremony (15 minutes)
	Awards for Asian New Energy Leaders (5 minutes)
	Showcase of Cleantech Startup Competition Winners (5 minutes)
	Awards Ceremony (5 minutes)
11:00~ 11:20	Morning Break
(20 minutes)	Morning Break
11:20 ~ 12:10	Plenary 2: High Level Panel Discussion
(50 minutes)	Chair: Yongping Zhai, Chief of Energy Sector Group, ADB
	Panelists: High level representatives from Partners
	Ji Zou, President of Energy Foundation China
	Wolfram Erhardt, Country Director China, KfW
	Sandra Retzer, Head of Sustainable Urbanization Transportation and
	Energy Cluster, GIZ China
	 Wang Jin, Director, Institute of International Energy, International Cooperation Center, National Development and Reform Commission

12:10 ~ 12:30	Plenary 3: New Energy Leaders Panel Discussion		
(20 minutes)			
(20 minutes)	Chair: (TBC)		
	Panelists: NEL		
12:30 ~ 14:00	Lunch Break		
(90 minutes)			
14:00 ~ 15:30	Parallel Session 1: Transport		
(90 minutes)	Organizer: GIZ		
	Parallel Session 2: Green Buildings		
	Organizer: (TBC)		
	Parallel Session 3: Best Practice in Promoting Green Circular Cities		
	Organizer: ICLEI - Local Governments for Sustainability		
13:45 ~ 15:45 (120 minutes)	Parallel Session 4: Co-Benefit Research of Pilot on Carbon Emissions Reductions and Air Pollution Control		
	Organizer: Energy Foundation China & The Institute for Sustainable Communitie		
	Panelists:		
	Hu Tao, Director, China Program, World Wildlife Fund (WWF)		
15:30 ~ 16:00 (30 minutes)	Afternoon Break		
16:00 ~ 18:00 (120 minutes)	"Hot Pot" Sharing Session Technology (World Café Style) Technology companies host a table and present what they are looking for potential partners. Mix of local and International Companies.		
	Participating organizations:		
	 Sietse Agema, Chief Technology Officer, AWECT (Netherlands) ar Harvey Luo, Kangda (PRC) 		
18:00 ~ 20:00	Welcome Banquet		
(120 minutes)	(Chair: TBC)		
	DAY 2-25 October, Thursday		
8:00 ~ 9:00 (60 minutes)	Registration		
9:00 ~ 10:30	Parallel Session 5: Regional Technology Cooperation		
(90 minutes)	Organizer: ACCA21		
	Parallel Session 6: Clean Heating and Cooking		
	· araner cocoron or cream realing and cocaring		

Parallel Session 7: Low Carbon Industry Parks

Organizer: Green Development League of National Economic & Technological Development Zone (NETDZs) and Hunan International LCT Exchange Center

Parallel Session 8: Carbon Market

Organizer: Alliance of Carbon Emissions Trading (ACET-CECA)

Moderator:

Renhu Tang, General Manager SinoCarbon Innovation & Investment Co., Ltd

Panelists:

- Juntao Zhang, Deputy Secretary General, ACET-CECA
- Maosheng Duan, Director, Center for China Carbon Market Research, Tsinghua University
- **Zhongkui Song**, Secretary General, China Energy Conservation Association Case Study
- Ongonsar Purev, Senior Environment Officer, Mongolia Resident Mission, Asian Development Bank
- Renato Roldao, Managing Director, ICF China

10:30 ~ 11:00 (30 minutes)	Morning Break
11:00 ~ 12:30 (100 minutes)	"Hot Pot" Sharing SessionPlatforms (World Café Style)
	Finance institutions, platforms and others host a table and present their services and projects to potential partners.
12:30 ~ 14:00 (90 minutes)	Lunch Break
14:00 ~ 16:00 (120 minutes)	Plenary 4: Green Finance Delivering Projects Chair:
	Andreas Honcamp , Principal Project Manager, Sector Division Urban Development and Mobility East Asia, KfW Development Bank
	Panelists:
	Huang Biao , Senior Investment Specialist, Private Sector Operations Department, Asian Development Bank
16:00 ~ 16:30 (30 minutes)	Afternoon Break

12	Se	n/	'nı	ıh

16:30 ~ 18:00 (90 minutes)	Closing Plenary Chair: (TBC)
	Part 1: Summary of plenaries and track sessions (20 minutes)
	Part 2: Closing keynote (40 minutes)
	Part 3: Closing remarks (30 minutes)
18:00	End

Table 1: Forum Agenda at a Glance(日程概览)

DATE/TIME 日期/时间	23 OCT/10.23 (TUE)周二	24 OCT/10.24 (WED)周三	25 OCT /10.25 (THU)周四			26 OCT/10.26 (FRI)周五	
8:00 - 8:30 8:30 - 9:00		REGISTRATION 注册		REGISTRAT	TION 注册		
9:00 - 10:30	PARTICIPANT ARRIVAL DAY/ REGISTRATI ON 参会嘉宾 抵达/注册	OPENING PLENARY 开幕式 - Welcome remarks 欢迎辞 - Keynote speech 主旨演讲 - Special events (signing, launches, etc.) 特别仪式(签约、发布式等)	Regional Technology Cooperation 区域技术 合作 ACCA21	Clean Heating and Cooking 清洁供暖 与炊事 Building Energy Research Center, Tsinghua University	Low Carbon Industry Parks 低碳工业园区 Green Development League of National Economic & Technological Development Zone (NETDZs) and Hunan International LCT Exchange Center	Carbon Market 碳市场 Alliance of Carbon Emissions Trading ACET-CECA	Hosted Factory or Project Visits by selected local enterprises 由选定的本 地企业组织 参观工厂或 项目(tbc)
10:30 - 11:00			MORNI	NG BREAK (30 mi	inutes)茶歇(30 匀	分钟)	
11:00 - 11:20		MORNING BREAK (30 minutes) 茶歇(30 分钟)					

12Sep/pub

2Sep/pub	Plenary 2 主论坛 2 "HOT POT" SHARING SESSION PLATFORMS (World Café
11:20 - 12:10	High Level Panel Discussion 高端对话 High level representatives from Partners 合作伙伴高级别参会嘉宾 Style) Finance institutions, platform and others host a table and present their services and projects to potential partners.
12:10 - 12:30	Plenary 3 主论坛 3
12:30–13:45	LUNCH BREAK (90 minutes) 午餐(90 分钟) LUNCH BREAK (90 minutes) 午餐(90 分钟)午餐(90 分钟)
13:45–14:00	
14:00 - 15:30 15:30–15:45 15:45 - 16:00	Transport 交通 GIZGreen Buildings 绿色建筑 (TBC)Best Practice in Promoting
16:00 - 16:30	AFTERNOON BREAK (30 minutes) 茶歇(30 分钟)
16:30 - 18:00	"HOT POT" SHARING SESSIONTECHNOLOGY (World Café Style) Technology companies host a table and present what they are looking for to potential partners. Connecting Local and International Companies "火锅"派对技术 (世界咖啡模式) 技术公司主持一张桌子,向潜在合作伙伴展示, 对接本地和国际公司
18:00 - 20:00	WELCOME BANQUET 欢迎晚会 (Host: TBC)(组织方: 待定)